22 februari 2008

Kerst in februari...

Toen we na onze oversteek in St. Lucia aankwamen dacht ik dat iedereen ons vergeten was. Niemand had ons post gestuurd. Tot op de dag van ons vertrek was er niets bezorgd. Nu twee maanden later werd er ineens een stapel brieven en kaarten bij ons schip gebracht. De post had er gewoon "iets" langer over gedaan. "No worrie man…"

Dankzij een paar vette regenbuien met een behoorlijke hoeveelheid wind werd het toch ineens kerst op de Hartbeat, maar dan in februari. Hartelijk dank lieve allemaal.

PS Heb wat extra foto's toegevoegd, dus kijk ook even bij de 'oude' berichten...

Hieperdepiep V voor Miek


Op mijn verjaardag 18 februari word ik verwend met veel lokale cadeau’s en de traditionele tekeningen regen van de kinderen. We ontbijten in Basils bar en huren een mule om het eiland te verkennen. Een mule is een extended version van een golf car, deze versieren we met vlaggetjes en klaar is mijn verjaardag vervoermiddel. Op Macaroni beach zwemmen we in de meest woeste golven waar ik ooit in gezwommen heb. Het ligt aan de oostkant van het eiland en de golven van de Atlantische oceaan beuken hier tegen de kust. Een heerlijke maaltijd in "the Cotton House" maakt deze dag een met een gouden randje.

19 feb. Vertrekken Henny en Mirjam met een mini vliegtuigje naar Barbados om vervolgens weer naar Nederland te vliegen. Het vliegveld is niets meer dan 1 landingsbaan en een "terminal" opgetrokken uit bamboe met een plaggen dak. Weer eens wat anders dan Schiphol.
‘s Middags vertrekken we met als bestemming St.Lucia.

In het Bequia Channel staan huizenhoge golven en deze maken een snelheid boven de 7 knopen. Onmogelijk. De kinderen worden zeeziek en als blijkt dat de voorluiken niet goed sluiten is voor mij de lol er af. Dit heeft niets meer met zeilen te maken maar puur met zoveel mogelijk schadevrij verplaatsen van A naar B. We besluiten af te vallen en een tussenstop te maken op St. Vincent in Wallilabou bay. De volgende dag is de tocht naar St. Lucia een makkie.

Hierperdepiep IV voor Pieter


Op Petit Saint Vincent viert Pieter zijn wens verjaardag; barbecue op het strand met marshmallows en fakkels. Henny levert culinaire hoogstandjes met lokaal aangeschafte langoesten en tonijn, dat worden een paar balans dagen als ze weer naar huis zijn. Via Union Island varen we naar Mustique, ook nu weer de wind pal op kop. Even wennen na al dat "down wind" zeilen.
Mustique is een privé eiland met 90 huizen en twee prachtige hotels. We ankeren recht tegenover Basils bar, een van de 10 mooiste bars van de wereld. Klinkt goed hè? Het was ook goed. Dit is het eiland voor de rich and famous en we krijgen te horen dat Mick Jagger en Tommy Hillfiger op het eiland zijn. Hugh is net vertrokken maar zijn aanwezigheid is nog voelbaar. Dit straalt natuurlijk ook een beetje op ons af. Het enige nadeel van deze glitter en glamour is dat ik ineens weer aandacht aan mijn uiterlijk moet gaan besteden. Een kritische blik in de spiegel vertelt mij dat dit wel wat aandacht kan gebruiken. Mijn ogen hebben de laatste maanden geen mascara gezien en over mijn haar wil ik al helemaal zwijgen.

Henny en Mirjam aan boord

Nadat Jeroen en Tineke vetrokken zijn komen Henny en Mirjam aan boord. Leuk voor hen dat ze zich nu meer kunnen voorstellen bij het leven wat Sjors het laatste jaar heeft geleid. Hij is momenteel in Nederland en loopt stage. Erg wennen om na een halfjaar zonder schoenen en kleren rondgelopen te hebben nu strak in het pak een hele dag achter een bureau te moeten zitten. 6 april monstert hij weer aan.

Na de lokale bbq op Hog Island te hebben genoten, vertrekken we op maandag naar Carriacou. Niet alleen Omi, maar ook Mirjam en Henny moeten aan de zee en de golven geloven. De wind staat pal op kop als we Grenada verlaten en het is een hobbelige tocht naar Carriacou. Mirjam wordt ondanks de wonderpillen die ze geslikt heeft ziek en ook Robin blijft niet helemaal fris. Gelukkig is het is de moeite meer dan waard. Snorkelen op Sandy Island is prachtig en nu is het nog maar een klein eindje naar Petit St. Vincent.

01 februari 2008

Albert Heijn is overal


Het maakt niet uit in welk land of stad we zijn, de plaats waar we boodschappen doen noemen de kinderen de "Albert Heijn". Of het nu een hypermercado in Spanje is, een soek in Marokko of een drijvende pieremechochel van een van de boot boys.

Deze laatste dobberen rond in alles wat drijft en varen zo snel mogelijk naar de schepen die een baai invaren om te ankeren. Ze leveren alles wat je nodig hebt en als ze het niet aan boord hebben brengen ze het later. Als je niets nodig hebt bieden ze aan je boot te wassen of de vuilnis weg te brengen. Hun namen spreken tot de verbeelding; Mr. Wonderfull, Quality of Fabulous. Fabulous is het zeker: zelfs verse kreeften en yellow fin tuna's behoren tot hun assortiment.

Net als in de reisgids



Van St. Vincent varen we naar Becuia en de Tobago Cays. Bij het naderen van de eilanden wordt het water azuurblauw. We kunnen de bodem zien terwijl we toch 8 meter onder de kiel hebben. Tussen de riffen door varen we naar binnen. Het ziet er hier uit als een pagina uit een reisgids en het water is net een zwembad, warm en kraak helder. We ankeren voor het Horse shoe reef. Als we goed en wel liggen gaan we meteen snorkelen om te zien of de beloofde zeeschildpadden hier rondzwemmen. En jawel ze zijn er! Wat een bijzonder gezicht! De term "live slow" lijkt door hen uitgevonden te zijn. Op hun dooie gemakje grazen ze de zeebodem af en af en toe zwemmen ze in slow motion naar boven om een hapje lucht te nemen.
Duiken doen we ook. Dankzij Moeder Magda kunnen Jan en ik samen gaan en jeetje wat is dat genieten om even niet bereikbaar te zijn voor mensen onder de twaalf. Het valt niet altijd mee om twenty four seven vier kinderen om je heen te hebben hoe lief ze ook zijn. Onder water is het net zo prachtig als er boven. We zien twee adelaarsroggen die als ruimteschepen voorbij zweven en een barracuda die iets minder enthousiast is over ons bezoek dan wij. Hij houdt ons scherp in de gaten klaar om ons uit zijn territorium te verjagen.
Union Island is het meest oorspronkelijke eiland van dit gebied. Met een soort open jeep busje verkennen we het eiland en genieten we van de prachtige vergezichten.

Op 19 november arriveren we in Grenada. Hier treffen we Jeroen en Tineke, de tweede in onze rij Caribische bezoekers. Los van het feit dat het heerlijk is dierbaren weer te zien is het ook een goede manier schatten uit Nederland te krijgen zoals natte boemboe's, allergiepillen en Nederlandse boeken.

Grenada is mooi, veel meer ontwikkeld dan 13 jaar geleden maar nog steeds met een heel eigen sfeer en relaxte mensen. Pieter kan hier toe geven aan zijn tennisverslaving en krijgt 5 keer per week tennisles. Na eerst vijf dagen in de marina gelegen te hebben liggen we nu in een prachtige baai met een onbewoond eiland en een Robinson Crusoe hutje. Hier treffen we ook de Roxanne, de Fuerte en de Jigsaw. Erg leuk om elkaar elke keer weer tegen te komen. 's Nachts is het donker en stil en, heel belangrijk er zijn hier bijna geen muggen!

Op zondag is hier traditiegetrouw een barbecue voor cruisers en locals. Helaas ontbreken deze zondag de locals vanwege een zeilregatta maar cruisers zijn er wel en het is erg gezellig. Je zou bijna denken dat het normaal is met je kinderen over de zeeën te zwalken, zoveel mensen met kinderen zijn hier. Het bevalt ons zo goed dat we besluiten hier voorlopig nog even te blijven.